Zuinig rijden: Hoe doet u dat?

De vorige keer tipten we u al over hoe ook u geld kunt besparen op uw manier van autorijden. Hieronder volgen nog meer tips, die gelden voor auto’s die rijden op benzine, diesel of LPG en voor auto’s met een turbomotor of injectiemotor.

Tip 1
Rij zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid. Optrekken en afremmen zorgt voor meer brandstofverbruik. Heeft u cruisecontrol? Gebruik deze dan zoveel mogelijk.

Tip 2
Schakel zo vroeg mogelijk (bij 2.000 tot 2.500 toeren) naar een hogere versnelling, dus: 50 kilometer per uur in de vierde versnelling en bij 80 kilometer per uur naar de vijfde versnelling.

Tip 3
Zet de motor uit bij korte stops, zoals voor de spoorwegovergang of als u in een lange rij staat voor het verkeerslicht.

Tip 4
Kijk vooruit en pas uw rijgedrag aan op het overige verkeer. Ziet u dat u uw snelheid moet minderen of dat u moet stoppen voor een stoplicht? Laat het gas dan op tijd los, trap de koppeling niet in maar laat uw auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

Tip 5
Pomp uw banden elke twee maanden op. Met de juiste bandenspanning rijdt u veiliger en zuiniger. Gezien elke autoband langzaam leegloopt, moet u er regelmatig wat lucht bij doen