Automobilisten die in het donker met dagrijverlichting rijden: het leidt nogal eens tot irritatie bij medeweggebruikers en levert ook gevaarlijke situaties op. Niet alleen doordat deze lampen ontoereikend zijn in het donker, maar ook doordat de achterlichten bij oudere auto’s dan niet aan zijn. Gelukkig is er een oplossing.

Vooral in de donkere maanden van het jaar is goede autoverlichting van groot belang, maar het gaat nogal eens mis. In oudere auto’s is het vrij duidelijk: brandt de dashboardverlichting niet, dan rijd je zonder licht. Of dat nou stadslicht of dimlicht is. Maar rond de eeuwwisseling raakte continu brandende dashboardverlichting in de mode, waardoor sommige bestuurders de koplampen nog weleens vergaten in te schakelen.

Sinds de komst van dagrijverlichting gaan automobilisten nog vaker in de fout. Dagrijverlichting werd bij nieuwe auto’s in 2011 verplicht om ze overdag zichtbaarder te maken voor andere weggebruikers. “Dagrijverlichting is in eerste instantie bedoeld om een naderende auto bij normaal zicht beter zichtbaar te maken. Om die reden brandden de achterlichten aanvankelijk niet mee; bij goed zicht voegt dit immers niets toe”, zegt de ANWB.

Maar wie in het donker met dagrijlicht rijdt, heeft twee problemen. Allereerst is dagrijlicht veel minder fel dan dimlicht, dus heb je slechter zicht op de weg en het overige verkeer. En bij oudere auto’s zijn bij dagrijlicht dus ook nog eens de achterlichten uitgeschakeld, met alle gevolgen van dien. “Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, en we krijgen daar wel klachten over”, laat de ANWB weten. “Het heeft geleid tot een wijziging in de regelgeving.”

Bij auto’s met een toelatingskeuring van na 30 januari 2015 moeten nu ook de achterlichten gaan branden óf moet er een waarschuwing dat deze niet branden in het instrumentarium te zien zijn. Verkeerd gebruik van dagrijlicht doet zich overigens vooral voor bij auto’s die geen lichtsensor hebben. Zo’n sensor regelt immers dat het dimlicht automatisch aangaat zodra het donker wordt: de automobilist hoeft er niet bij na te denken.

Lees verder Autolichten verwarrend dit kan je ertegen doen